Гідрофобізація та теплопровідність

Вода та волога згубно впливають на стіни будівель та споруд, вони її насичують. Особливо це актуально в осінній та зимовий період. Будівлі з цегли, газоблоку, шлакоблоку, керамоблоку, піноблоку насичуються водою через те, що мають капілярно-пористу структуру.

У звичайному стані ці матеріали містять мікроосередки повітря. Вони забезпечують ефективну теплоізоляцію. Але коли ці осередки заповнюються вологою, відбувається різке підвищення теплопровідності матеріалу. Оскільки вода має коефіцієнт теплопровідності в 22,7 рази більше, ніж повітря, а лід – у 99 разів. Якщо різкий спад температури після вологої погоди, відбудеться замерзання вологи у верхньому шарі. Це ще більше підвищує в ньому теплопровідність матеріалу. Отже, стіни стають крижаними. Далі, опалення таких домів, до нормальної температури, вимагатиме значних енергетичних витрат.

Що таке теплопровідність?

  • Теплопровідність – здатність матеріалів проводити тепло від більш нагрітих частин матеріалу до менш нагрітих частин. Теплопровідність залежить від густини, структури матеріалу.
  • Коефіцієнт теплопровідності – це фізична властивість кожного матеріалу. Простіше кажучи, це потік тепла через різні матеріали. Теплопровідність будівельних матеріалів, останніми роками популярна через все більш жорсткі норми в галузі охорони навколишнього середовища. Ці обмеження повинні призвести до зниження споживання енергії. Це можливо завдяки використанню матеріалів з низькими коефіцієнтами теплопровідності.
  • Коефіцієнт теплопровідності – це кількість теплової енергії, що протікає через певну масу зразка внаслідок зовнішньої різниці температур.

Це одна із найважливіших характеристик ізоляційних матеріалів. Чим менше значення коефіцієнта, тим матеріал гірше проводить тепло. Отже, краще ізолюють від його втрати. Це означає, що в тих самих умовах більше тепла пройде через речовину з більшою теплопровідністю.

Згідно з другим законом термодинаміки тепло завжди тече до області з нижчою температурою.

Второй закон термодинамики
Другий закон термодинаміки

Одиницею виміру коефіцієнта теплопровідності у системі СІ є Вт/(м•K).

Коефіцієнт теплопровідності характеризує інтенсивність передачі тепла через цей матеріал. Речовинами, що найкраще проводять тепло, є метали, найменш гази. Як правило, матеріали, які добре проводять струм (мідь, алюміній, золото та срібло), є також хорошими провідниками тепла. А електричні ізолятори (дерево, пластик, гума) погано проводять тепло. Коефіцієнт теплопровідності теплоізоляційних матеріалів зростає з підвищенням температури, а у металів зменшується. Сплави різних металів зазвичай мають менше теплопровідності, ніж їх складові. Теплопровідність неоднорідних речовин залежить, зокрема, від їхньої структури, пористості, але, насамперед, щільності. Якщо виробник заявляє про низьке значення коефіцієнта за низьких щільностей, це має викликати багато сумнівів у покупця.

Коефіцієнти теплопровідності для різних матеріалів

Матеріал Коефіцієнт тепловіддачі [Вт/(м·К)]
Пінополіуретан 0,025-0,45
Повітря 0,025
Мінеральна вата 0,031-0,045
Пінополістирол 0,032-0,045
Пробка 0,045-0,07
Повсть, мати та плити з мінеральної вати 0,042-0,045
Деревина 0,16-0,3 (сосна и ель), 0,22-0,4 (дуб)
Цегла 0,15-1,31
Цемент 0,29
Вода 0,6
Простий бетон із щебеню 1-1,7

Коефіцієнти теплопередачі ізоляційних матеріалів повинні набувати найменших можливих значень. Чим менше значення коефіцієнта, тим меншою має бути товщина шару ізоляції, щоб забезпечити певне значення коефіцієнта теплопередачі на перегородці. В даний час виробники теплоізоляційних матеріалів (полістирол, графітові плити або мінеральна вата) прагнуть мінімізувати товщину продукту за рахунок зменшення коефіцієнта, наприклад для полістиролу 0,032-0,045, для порівняння цегли 0,15-1,31.

Що стосується будівельних матеріалів, коефіцієнт теплопровідності має менше значення, але в даний час прагнуть виробництва будівельних матеріалів з низьким значенням (наприклад, керамічна порожня цегла, керамзитобетонні блоки, пористі бетонні блоки). Такі матеріали дозволяють створювати одношарову стіну (без ізоляції) або з мінімально можливою товщиною ізолюючого шару.

Як захистити будинок, побудований з таких матеріалів, як цегла, газоблок, піноблок, керамоблок, піноблок?

Щоб продовжити їх термін експлуатації, існує ефективний засіб для просочення – гідрофобізатор FOB-F7, який має незвичайні якості. Водовідштовхувальне просочення має властивість підвищувати теплоізоляційні властивості. Завдяки цій властивості створюється захисний шар від вологи, який дає можливість успішно ізолювати мікротріщини, що збільшує термін експлуатації будівлі. Потрапляючи на стіни, вода просто стікатиме вниз «як з гусака вода», не проникаючи всередину. Гідрофобне просочення FOB-F7 захистить не тільки від негативного впливу води та накопичення її в глибоких шарах, але ще й від грибка, плісняви, висолів.

Гідроізоляцію потрібно робити навіть для профілактики, навіть якщо ще немає висолів на поверхні матеріалу. Через деякий час під впливом деяких факторів довкілля матеріал все одно стане вологим. А це означає, що гірше утримуватиме тепло, і тепловтрата зросте вдвічі. Гідрофобізатор FOB-F7 добре діє в зимовий період, зберігаючи морозостійкість. На відміну від інших захисних засобів ФОБ-Ф7 забезпечує довгостроковий вологозахисний ефект аж до 15 років.

Завітайте на сайт https://gidrofob.com.ua, ознайомтеся з асортиментом і виберіть потрібний вам об’єм гідрофобізатора: 5л, 10л і 20л.