Висоли на поверхні бетонних виробів

Причини та фактори впливу

Карбонатні вицвітання, також звані як висоли, утворюються в результаті карбонізації гідроксиду кальцію – Ca(OH)2 (вапно). Карбонатні висипання утворюються при транспортуванні через капілярні пори гідроксиду кальцію.

На швидкість та інтенсивність карбонізації впливають концентрація CO2, а також вологість довкілля. У бетоні, насиченому водою, процес карбонізації практично не відбувається, а у разі висушеного бетону карбонізація відбувається дуже повільно. Найкращі умови для карбонізації протікають, коли на поверхні капілярів існує шар води, в якому CO2 швидко розчиняється і реагує з іонами кальцію. Максимальна швидкість карбонізація відбувається в діапазоні від 50% до 70% вологості повітря.

Утворення висолів не є результатом поганої якості бетону або цементу. Наявність білих плям, зокрема на бетонних виробах, в основному на тротуарній плитці, впливає на естетику виробу. Вимоги, що містяться в технічних стандартах, не визначають висоли як критерій оцінки якості виробу.

Вимоги до тротуарної плитки передбачають, що можливі висоли не мають шкідливого впливу. Однак це не означає, що не слід робити технологічні дії щодо обмеження їх появи на поверхні бетонних елементів.

Залежно від періоду виникнення виділяють три види висолів:

Тип Період появи Фактори появи
Первинне під час зберігання тротуарної плитки – швидкість реакції цементу

– умови в камері зберігання

– герметичність бетону

Вторинне під час зберігання та після укладання – герметичність бетону

– швидкість реакції цементу

Третинне після укладання – спосіб укладання виробів

– якість продукції

– спосіб використання поверхні

Для дуже великих висолів можна вжити заходів щодо їх видалення. Методи видалення можна розділити на дві групи:

  1. Механічний – полягає у видаленні піскоструминною обробкою або шліфуванням поверхні.
  2. Хімічний – видалення шляхом вилуговування бетонної поверхні низьковідсотковим розчином неорганічних та органічних кислот.
Метод Примітки
Механічний трудомісткий метод, що вимагає належного обладнання та матеріалів, наприклад, піскострум (тиск води не повинен перевищувати 3 бар, діаметр зерен використовуваного піску має бути якнайменшим)
Хімічний відкриває повітряні пори, що може призвести до утворення нових вицвітань,

– бетонна поверхня стає грубішою – здатність поверхні очищатися погіршується

Найкраще рішення з висолами – це їх запобігання. Це можливо з гідрофобізатором FOB-F7, який забезпечує захист поверхні від висолів. Рекомендуємо відразу після укладання плитки просочити поверхню засобом. Таким чином вона буде захищена від руйнівного впливу води та інших факторів природних та механічних, а також від негарних білих розлучень.

Замовляйте прямо зараз з безкоштовною доставкою на сайті https://gidrofob.com.ua/uk або телефонуйте (063)811-9000 і проконсультуйтеся з фахівцем.