Тротуарна плитка чи асфальт: що обрати?

Паркінги, під’їзні шляхи або дороги в містах, мікрорайонах і на великих об’єктах – це поверхні, що вимагають зміцнення. Інвестори часто запитують, чи не краще зміцнити велику поверхню бруківкою, а можливо, асфальтом. Прихильники бруківки вкажуть на довговічність та міцність бетонних покриттів, а з іншого боку, ми зустрінемо аргументи щодо швидкості укладання асфальту та комфорту водіїв. Оскільки кожна технологія має свої переваги і недоліки, ми постараємося порівняти.

Тротуарна плитка – винахід не новий. Плюси і мінуси

У багатьох місцях, особливо в старих історичних містах, ви можете знайти вулиці з так званою “бруківкою”. Така поверхня зазвичай не подобається водіям через вібрацію керма під час їзди. Така поверхня також “голосніша”. Безсумнівно, вагомою перевагою є довговічність і втрати, що рідко виникають, а у разі поломки – легкий демонтаж і заміну.

Тротуари з бетонним покриттям зручніші для пішоходів через менший ризик утворення калюж під час дощу. Однак велосипедистам вони не подобаються через вібрації. Час укладання також важливий. Бруківка вимагає більше часу, що може бути важливим фактором у разі дуже великої поверхні чи кількості доріг.

Останній аргумент на користь плитки – естетична цінність. Виробники пропонують великий вибір дизайнів, кольорів та розмірів. Завдяки цьому брукована поверхня може бути не тільки міцною, але й візуально привабливішою.

Отже, де варто укладати тротуарну плитку:

  • Тротуари;
  • Внутрішні дороги;
  • Автостоянки;
  • Площі;
  • Дороги мікрорайонів з малим рухом транспорту;
  • Проїзди та приватні володіння.

То може таки асфальт?

Асфальтні покриття з’явилися першій половині 20 століття. Вони швидко замінили бруковані гранітні вулиці, значно підвищивши комфорт водіїв. Рівномірна поверхня робить пересування на машині або велосипеді тихіше та комфортніше. Однак є аргументи, що асфальтові дороги негарні та порушують природу історичних місць.

Важливим фактором на користь асфальтових покриттів є час укладання. Це має значення, коли необхідно одночасно заасфальтувати багато доріг. Попри поширену думку, асфальт – дуже міцне рішення, і будь-які порожнини на дорозі зазвичай є результатом неправильного укладання. Правильно, однак, що асфальтові покриття необхідно ремонтувати частіше, ніж покриття з тротуарної плитки.

Погодні умови не впливають на довговічність покриття, але вони можуть спричинити ризик занесення у разі неправильного профілювання дороги або руху на високих швидкостях. Однак цей ризик не відрізняється від аналогічних умов у разі бруківки.

Де укладати асфальт:

  • Автомагістралі та протяжні ділянки доріг;
  • Велосипедні доріжки;
  • Дороги місцевого значення;
  • Дороги з інтенсивним рухом.

То що краще?

На це питання немає однозначної відповіді. Вибираючи спосіб зміцнення поверхні, інвестору слід враховувати багато чинників. Слід враховувати, що тротуарну плитку ми можемо зміцнити і надати їй привабливого зовнішнього вигляду за допомогою спеціального захисного просочення і тоді вона прослужить нам ще більше і радуватиме око.

На сайті https://gidrofob.com.ua/ можна замовити гідрофобне просочення за вигідною ціною. Також замовлення можна оформити за номером ☎️ (063) 811-9000.