Морозостійкість тротуарної плитки

В осінньо-зимовий період важливою особливістю будівельних матеріалів із бетону є морозостійкість. Тобто стійкість до процесів циклічного заморожування та відтавання. Ця властивість має дуже велике значення у сфері збереження довговічності будівельного матеріалу та конструкції. Але не варто сподіватися тільки на гарну якість матеріалу, можна і самостійно захистити свою тротуарну плитку за допомогою нового покоління гідрофобізатора FOB-F7.

Завдяки своїм фізичним властивостям вода проникає у пори будівельних виробів. Потім замерзаючи, збільшує обсяг приблизно на 10 відсотків, що може призвести до руйнування матеріалу.

Отже, погляньмо на стійкість будівельного матеріалу до впливу вологи та низьких температур.

Вода, яка потрапить усередину будівельного виробу, піддається множинному повторному заморожуванню та відтаванню. Вона може вплинути на властивості будівельного матеріалу. Наприклад, знижуючи механічну міцність. Морозостійкість – це характеристика, яка дозволяє цьому протистояти.

Морозостійкість можна визначити через зниження міцності на стиск, в результаті впливу циклів заморожування і відтавання. На цей процес впливає інтенсивність капілярного процесу та пористість матеріалу. Морозостійкість досліджується по-різному, залежно від типу будівельних матеріалів.

Стійкість матеріалу до морозу можна оцінити кількістю циклів заморожування та відтавання. Для цього існують спеціальні позначення. Наприклад, F15, F50, F200, де цифра вказує на кількість тих самих циклів заморожування та відтавання.

Як вибрати будівельні матеріали за характеристикою морозостійкості

Варто враховувати вид конструкції, умови використання та кліматичні особливості. Для легкого бетону та цегли властива, як правило, морозостійкість 15, 25, 35. Для важкого бетону рекомендується марка 50, 100, 200, а для гідротехнічного бетону – 500.

Існують способи покращення параметрів морозостійкості, які належать до стадії виробництва. Це впливає структуру будівельного продукту. І їхній вибір залежить, зокрема, від типу матеріалу.

Будівельні матеріали можуть бути захищені від проникнення вологи:

  • шляхом внутрішнього ущільнення матеріалу
  • шляхом герметизації водопоглинаючих капілярів.

Ущільнення будівельних виробів також відбувається за допомогою хімічних реакцій, що відбуваються, наприклад, як у разі силікатів, під час твердіння, що спричиняє забруднення зазорів та порожнин. Це зменшує загальну пористість та покращує морозостійкість.

Дії захисту від впливу низьких температур також включають:

  • По-перше, зміна форми внутрішніх пір від довгастої, капілярної, відкритої до овальної, закритої.
  • По-друге, пори такої форми не заповнюються водою цілком, тому лід, що утворюється, має додатковий вільний простір і не надає тиску на структуру матеріалу.

Замерзання води також може бути запобігане шляхом створення штучної аерації пористості, щоб забезпечити переміщення збільшеного обсягу льоду у вільні місця в порах або за рахунок додавання синтетичних частинок – полімерних мікросфер або летючої золи. Цей метод використовується для кількох матеріалів.

Іншим способом покращення морозостійкості будівельних матеріалів є зменшення кількості води для змішування у процесі виробництва. Це зменшує кількість капілярних пір після того, як продукт затвердів, а надлишок води висох, що підвищує морозостійкість.

Найефективніший спосіб захисту будівельного матеріалу від пошкодження морозом – захистити його від вологи. Для захисту будівельних матеріалів зовні від проникнення води використовуються різні методи: горизонтальна та вертикальна гідроізоляція, покрівля, штукатурки або фасадні шари з неабсорбуючих матеріалів, гідроізоляційне просочення. В даний час на ринку для такого типу рішень є засіб гідрофобізатор для тротуарної плитки FOB-F7.

Просочення для тротуарної плитки FOB-F7 надійно захищає поверхню від вологи, термін його служби після нанесення становить 15 років, краще наносити побутовим пульверизатором і почекати 8-10 годин до повного висихання, проникає глибоко в матеріал, і, що важливо, зберігає колір від вигорання. , є екологічно чистим продуктом та доступний у різному обсязі.

Для придбання такого надійного захисту заходьте на сайт https://gidrofob.com.ua.