Руйнівна дія солі на будівельні матеріали

Серед найнебезпечніших факторів, що впливають руйнівно на будівельні матеріали, необхідно помітити шкідливі солі: хлориди, нітрати та сульфати натрію, калію, магнію, кальцію. Це кристалічні речовини, які легко розчиняються у воді.

Основним джерелом влучення солі до стін є вода, що рухається в їх структурі. Вона може розчиняти солі, що містяться в матеріалах кладки, або витягувати їх з навколишнього середовища: із ґрунтових, осадових або інфільтраційних вод (вимитих із ґрунту).

Деякі солі, звані гігроскопічні, розчиняються під впливом вологи, що міститься в повітрі. Потім створюється місцева волога, з’являючись як темних вологих плям. При значній концентрації солі вони знову кристалізуються, утворюючи поверхні вицвітання. Розчинні солі разом з водою переміщуються в капіляри в зону випаровування до зовнішньої поверхні стінки. Там вони накопичуються і кристалізуються в поверхневих порах або на поверхні. Солі, що кристалізуються, навіть багаторазово збільшують їх обсяг, натискаючи на стінки пор. Це створює дуже високий тиск кристалізації, руйнуючи як штукатурки, так і цеглу або каміння.

Іншою важливою властивістю деяких солей є можливість приєднання молекул води, тобто гідратації. Солі можуть утворювати кристали різного об’єму, що змінюється в залежності від ступеня гідратації. Потім вони чинять гідратаційний тиск на стінки пір, діючи однаково руйнівно, як тиск кристалізації. Крім того, солі, які кристалізуються в поверхневій та поверхневій зоні, значно зменшують дифузію матеріалу.

Обмеження здатності висушувати стіну збільшує її вологість і збільшує площу, покриту капілярним транспортом, через необхідність підтримувати певну ефективність дифузійного випаровування.

Єдиний ефективний спосіб зупинити цей процес руйнування – зупинити приплив води, солі, що розчиняє, зробивши вертикальну ізоляцію, горизонтальні перегородки і усунути вологу з дощової води. У той же час необхідно дозволити випаровувати воду, накопичену в стінах. Це можливо завдяки застосуванню, наприклад, паропроникних глибоко проникаючих просочення, як гідрофобізатор FOB-F7. Слід пам’ятати, що для просочення слід застосовувати засоби стійкі до впливу солі.

Ефекти зволоження

Крім погіршення стану стін, зволоження стін впливає на несприятливий мікроклімат приміщень, сприяє ураженню будівлі пліснявий грибок, що може спричинити проблеми зі здоров’ям. Також знижує теплоізоляцію стіни, а отже – збільшує витрати енергії.

Боротьба з вологою

Зволожені фундаменти та стіни – це проблема, що виникає насамперед у старих будинках. З вологою, що проникає у стіни та фундаменти, ми можемо боротися декількома способами – шляхом послаблення наслідків проникнення води та повного усунення води, що проникає у стіни.

Гидрофобизатор FOB-F7 - защиты строительных материалов
Гідрофобізатор FOB-F7 – захист будівельних матеріалів

Використовуйте для захисту будівельних матеріалів гідрофобізатор FOB-F7 та будьте спокійні.

Ознайомитися з асортиментом та замовити водовідштовхувальне просочення можна на сайті https://gidrofob.com.ua.