Вода бетон точить

Багато людей запитують – як же продовжити термін експлуатації бетонних конструкцій, адже вода негативно впливає на бетон?

Під впливом води бетон втрачає свої ізоляційні властивості – збільшується його теплопровідність. Отже, збільшуються втрати тепла у будівлі. Крім того, бетон під впливом вологи зменшує свою механічну міцність. Це є причиною руйнування бетону. Вода може спричинити хімічну корозію бетонних стін. Зовні будівлі можуть з’явитися мохи, лишайники та водорості.

Волога, що вбирається на поверхні, переміщається внутрішньо різними способами. Відповідно до теорії, розробленої Ребіндером, класифікується три види зв’язків вологи з бетоном в залежності від їх стійкості:

  • хімічний зв’язок – найміцніша, вода у вигляді частинок кристалів не бере участі у процесі обміну вологи;
  • фізико-хімічний зв’язок – характерний для сорбційної вологи, яка відбувається на поверхні пір і в структурі матеріалу;
  • фізико-технічний зв’язок – найменш стійка, коли він волога як рідини зберігається і переміщається. Це відбувається через сили поверхневого натягу і сили, пов’язані з капілярним тяжінням. Капілярна вода частково заповнює макро- та мікрокапіляри та постачається у вигляді мембран на поверхнях.

На основі проведених досліджень та спостережень у бетонних конструкціях було встановлено, що волога та вода можуть виникнути в результаті:

  • поглинання вологи, що міститься у повітрі через пористу структуру;
  • проникнення водяної пари в пори та щілини, та конденсація її всередині конструкції або на її поверхні;
  • поверхневого намокання під час атмосферних опадів або проникнення та вбирання в бетон води з інших джерел;
  • капілярного підтягування води із ґрунту.

Однозначно потрібно захистити бетон від впливу цих факторів, оскільки вплив води дуже згубний.

Гидрофобизатор FOB-F7
Гідрофобізатор FOB-F7 – захист бетону від руйнівних властивостей води

В даний час існує засіб для просочення бетону – гідрофобізатор FOB-F7, який перешкоджає проникненню вологи, а вода скочується просто вниз.

Наслідки впливу води

Внаслідок дії атмосферних опадів, роси та туману, вода та волога мають можливість проникати всередину структури бетону, що спричиняє його руйнування.

Залежно від місця та кількості води бетон руйнується так:

  • погіршення термоізоляції бетону;
  • попадання солей, розчинних із навколишнього середовища, або розчинення солей, що містяться в самому матеріалі;
  • виникнення тріщин, вимивання та розтріскування бетону;
  • поява плям, патьоків, відшаровування;
  • розвиток біологічних факторів (грибків, водоростей тощо);
  • хімічних факторів (погіршення мікроклімату)

Бетон схильний до сильного нагрівання сонячними променями. також підданий дії низьких температур. Тому відчуває коливання просторових вимірів. Таким чином, на поверхні бетонних конструкцій можна спостерігати дрібні подряпини та тріщини. Можливі деформації у вигляді опуклості, а також збільшення крихкості матеріалів.

Подряпини та тріщини створюють сприятливі умови для проникнення вологи та атмосферних опадів.

Зміни температури, зміни вологості повітря та атмосферні опади викликають різні ефекти. Насамперед у бетонних конструкціях спостерігається ослаблення щільності структури. Бетон стає пористішим, починає набухати і кришитися. Отже, зменшується питома вага та знижуються механічні властивості. Ця дія викликає у свою чергу виникнення внутрішніх напруг. При одночасному впливі нерівномірно розподілених зовнішніх сил призводить до деформації, зниження міцності та руйнування бетонних конструкцій.

Протидія впливу води та вологи на бетонні конструкції

На етапі експлуатації бетонних конструкцій необхідна підтримка у справному технічному стані та охайному вигляді. Не варто допускати надмірного погіршення їх експлуатаційних властивостей та технічної справності.

Також потрібно запобігти можливості вологи та води проникати всередину бетону за допомогою захисного засобу для бетону FOB-F7. В результаті ви створите захист від впливу негативних факторів, таких як вода, волога, грибок, висоли, отримаєте збереження кольору поверхні, захист від вигоряння та збільшите морозостійкість.

Отже, вода і волога надають руйнівний вплив на бетонні матеріали. Вода, що рухається, вимиває всі можливі розчинні речовини з матеріалу, через який проходить. Зволожені матеріали характеризуються нижчими міцнісними та тепло-вологими параметрами, що часто призводить до локальних навантажень, деформації, опуклостей, від’єднання, погіршення теплоізоляції, мікроклімату та загального зовнішнього вигляду.

Захистіть бетон від впливу води, заходьте на сайт https://gidrofob.com.ua та купуйте захисний засіб – гідрофобізатор FOB-F7.