Цікаві факти про тротуарну плитку

Яку плитку вибрати?

При визначенні параметрів слід враховувати інтенсивність руху:

  • пішохідний рух (домашні тротуари, тераси) – плитка для терас завтовшки від 2 до 4 см
  • пішохідний рух і, зрідка, легкові автомобілі – 6 або 8 см,
  • рух легкових та вантажних автомобілів – 8 см,
  • важкий транспорт – 10 см і більше.

Укладання плитки

Міцність поверхні визначається не тільки завтовшки плитки, але і його формою. Дуже важливо укладати плитку правильно – тобто дотик сусідніх елементів з максимально можливою кількістю бічних стінок. Чим більше таких контактних стінок, тим стійкіше покриття до дії горизонтальних сил. Такі сили виникають в результаті гальмування, торкання з місця або повороту автомобілів на плоскій поверхні, а також при більшому навантаженні на поверхні. У таких випадках, щоб плитки не розсувалися, насамперед слід вибирати правильні форми.

Підготовка ґрунту

Спочатку видаліть шар грунту (від 30 до 50 см) і ретельно очистіть його від коренів рослин, що там ростуть. Потім поверхні необхідно надати форму та ущільнити з ухилом 3-4% у поперечному напрямку та 0,5% у поздовжньому напрямку.

Фундамент

Потім виготовляємо фундамент правильного типу з товщиною, що відповідає очікуваному навантаженню. Він виконує несучу та фільтруючу функції, а також захищає від морозу. Цей шар може бути виконаний із щебеню (кращий варіант), гравію або крихти. Утрамбувати до твердості, укладаючи поверхню дрібнішим заповнювачем при використанні щебеню. Якщо ми припускаємо рух автомобілів, товщина фундаменту має бути від 10 до 40 см (залежно від ваги транспортних засобів та умов на території).

Баласт

Наступним етапом є нанесення підсипки (вирівнюючого шару) з піску (бажано промитого) з фракцією зерна до 2 мм, можливо піщинки або гравію з розміром зерна 1-4 мм. Не рекомендуємо використовувати суміш піску та цементу. Вирівняйте пісок так, щоб вийшов шар завтовшки від 3 до 5 см. Цей шар не утрамбовуємо. Ущільнення відбудеться лише після того, як бруківка буде розміщена.

Розташування

Тепер ми можемо розташувати плиточки відповідної товщини. Робиться це у лоб, тобто. на асфальтовану поверхню, щоб не зашкодити заздалегідь підготовлений баласт. Дуже важливо зберегти проміжки між кубиками. Зазвичай він становить 2-3 мм, а у разі вуличного покриття із твердим покриттям > 3-5 мм. Цьому сприяють спеціальні приставки на бічних стінках. При необхідності наріжте елементи алмазною пилкою або гільйотиною.

Ущільнення поверхні

Засипте шви піском із товщиною зерна 1-2 мм, наприклад, пензлем. Потім усю поверхню ущільнюють. За потреби засипати зазори піском. Правильно укладене покриття повинне мати однорідну поверхню без опуклостей, виступів та зазорів більше ніж стики. При ходьбі такою поверхнею не повинно відчуватися перепаду висот на стиках.

Гідрофобізація як вид захисту

Після укладання нанесіть захисний гідрофобний засіб FOB-F7, який надасть плитці здатності відштовхувати воду, запобігатиме появі висолів, вигорань, захистить від дощу, снігу, граду, перепадів температури та інших негативних руйнівних факторів.

Замовляйте просочення прямо зараз на сайті https://gidrofob.com.ua. А зателефонувати нашим спеціалістам можна за номером ☎️(063)811-9000.