Гідрофобізація та штучний камінь

Вода є одним із найбільш деструктивних факторів, що впливають на довговічність усіх будівельних каменів. Зокрема штучне каміння (фасадний камінь, облицювальний камінь). Тому вона вважається головним ворогом архітектури. Її дії піддаються, в основному, кам’яні елементи, що використовуються у зовнішньому будівництві та виставлені на пряму дію дощу, граду, снігу, туману та ґрунтових вод. Кількість води, що споживається каменем, залежить від його гігроскопічності, тобто здатності поглинати і утримувати в поровому просторі воду.

Найгірше, вплив води переносять кам’яні пористі матеріали. Про характер пористості говорить обсяг часу, їх розмір і форма. Однакову ступінь пористості може мати камінь, з невеликою кількістю великих пір, як і камінь, з великою кількістю дрібних пір. У той час як гігроскопічність або морозостійкість дуже відрізнятимуться.

Гідрофобізація – це процес надання поверхонь таких властивостей:

  • гідрофільних (тобто здатних до абсорбції води)
  • гідрофобних (тобто здатних відштовхування води).

Гідрофобізація проводиться для запобігання проникненню води в структуру матеріалів. У разі роботи зі штучним каменем (фасадний, облицювальний камінь) гідрофобізація проводиться з метою створення водовідштовхувальної поверхні, щоб запобігти проникненню та витягуванню капілярної води.Перш ніж обговорювати процедури гідрофобізації спочатку необхідно зрозуміти, в чому полягає цей процес. На те, що тіло є гідрофобним або гідрофільним, вказує крайній кут змочування тіла. Крапля рідини, нанесена до поверхні тіла, створює із нею певний кут. Він виникає між поверхнею твердого тіла та дотичною до поверхні рідини, проведеної через точку контакту.

Утворений кут є мірою гідрофільності чи гідрофобності.

Малюнок нижче графічно пояснює це:

Процес гидрофобизации
Процес гідрофобізації

А) Поверхня у разі гідрофільна, здатна поглинати воду. Крапля змочує поверхню твердого тіла і утворює малий кут змочування.

В) Тут крапля води не розтікається та створює середнього розміру кут змочування. Це поверхня, що має середню гідрофобність.

С) Кут змочування тут великий, поверхня гідрофобна, що не змочується. Застосовуючи гідрофобні засоби, всі прагнуть отримати просочений матеріал саме такої поверхні.

Більшість штучних каменів є гідрофільні. Це з пористістю каменю.

Гідрофобізація каменю

Гідрофобізація каменю – це процес захисту будівельних об’єктів, побудованих зі штучного каменю від шкідливого впливу води. Усі об’єкти, включаючи старовинні архітектурні роботи, піддаються гідрофобізації. Навіть якщо є невеликі зміни зовнішнього вигляду просоченої поверхні, або взагалі відсутні. Таким способом гідрофільні матеріали (водопоглинаючі, тобто здатні поглинати воду) отримують гідрофобні властивості (не змочуються, що відштовхують частинок води), як показано нижче.

эффект действия гидрофобизатора FOB-F7 на искусственном камне
Ефект дії гідрофобізатора FOB-F7 на штучному камені

На фотографії показаний ефект дії гідрофобізатора FOB-F7 на штучному камені:

  • права сторона – вода тримається на поверхні, камінь просочений водовідштовхуючим засобом FOB-F7;
  • ліва сторона – вода проникла у субстрат, видно темні плями вологи.

Процедура гідрофобізації проводиться в основному для об’єктів, розташованих зовні, де вони безпосередньо піддаються атмосферній воді. Особливо бажано проводити гідрофобізацію штучного каменю у промислово розвинених районах. Сучасний засіб для гідрофобізації FOB-F7 працює шляхом проникнення глибоко в пори облицювального та фасадного каміння.
Хороший засіб для просочення каменю створює шар, непроникний для води, тобто має дуже хороші гідрофобні властивості, і одночасно такий, щоб камінь міг вільно пропускати гази.

Водовідштовхувальний засіб FOB-F7, що використовується для захисту об’єктів:

  • швидко проникає у пористі простори штучного каменю;
  • розподіляється рівномірно по всьому матеріалі;
  • стійко до впливу високих та низьких температур, ультрафіолетового випромінювання та інших
  • атмосферних впливів;
  • захищає камінь від утворення грибів та лишайників;
  • захищає поверхні фасадного та облицювального каміння від забруднень;
  • полегшує самоочищення матеріалів під впливом атмосферних опадів, що гарантує протягом
  • багатьох років збереження естетичного вигляду поверхні.
Преимущества гидрофобизатора ФОБ-Ф7
Переваги гідрофобізатора ФОБ-Ф7

Використовуйте для захисту штучного каменю гідрофобізатор FOB-F7 та забудьте про такі питання:

  • Чим захистити камінь?
  • Як збільшити морозостійкість?

Ознайомитись з асортиментом можна на сайті https://gidrofob.com.ua або отримати консультацію за номером: ☎️(063)811-9000.