Як підвищити морозостійкість бетону?

Один із найважливіших показників під час вибору бетону – це можливість збільшення його морозостійкості. Розглянемо докладніше, якими способами можна підвищити цей параметр.

Що таке морозостійкість бетону?

Стійкість бетону до морозів – це його здатність розморожуватися без порушення своєї структури, міцності та без ознак руйнування. Даний параметр залежить від ступеня пористості поверхні бетону та того, як він вбирає вологу.

Безумовно, найбільше навантаження на бетон відбувається у холодні періоди року. У зимовий час сніг лежить на поверхні бетону за температури до +3–5 С. У процесі відтавання вода потрапляє в пори. Під час різкого похолодання вона зростає у своєму обсязі до 10%. Через це виникає внутрішньої напруги структура бетону значно руйнується. Спочатку утворюються дрібні пошкодження, а потім утворюються тріщини, що призводить до поступового розшарування поверхні.

Рівень морозостійкості вимірюється кількістю циклів замерзання та відтавання, які може витримати бетон без зміни та пошкодження її структури.

Мінімальне значення морозостійкості бетону – 30–50 циклів. Без руйнувань може протриматися до 10 років, якщо цей показник становитиме 100-200 циклів.

При низькій морозостійкості у бетону можливі:

  • зміна кольору;
  • окочування;
  • зміна кутів.

У такому разі його руйнування відбувається швидко – на 2-3-й рік експлуатації.
Для запобігання зниженню рівня морозостійкості, рекомендується використання великої кількості цементу. Крім цього, дуже ефективним вважається спеціальне просочення для бетону.

Способи збільшення морозостійкості бетону

Основні методи збільшення морозостійкості бетонної плитки

1. Застосування жорсткої суміші:

  • СДВ здійснюється за допомогою омилення лугом деревної смоли, яка частково конденсована. При додаванні в цемент вона покращує укладання суміші та запобігає її розшарування;
  • СНО виготовляється із соляної абієтинової кислоти. Вона підвищує вологостійкість і надає плитці стійкості до морозів, знижує розшарування плитки.

Зауважимо, що перелічені повітровтягуючі добавки обмежені диспергуванням повітря, яке залишилося в порах заповнювачів. Це погіршує їхню дію.

2. Обробка гідрофобізатором
За дотримання правильної пропорції засіб запобігає утворенню тріщин і знижує вбирання вологи.

Для збільшення морозостійкості ефективним засобом є гідрофобізатор ФОБ-Ф7. Це дуже якісний захисний засіб від висолів. Він був розроблений спеціально для горизонтальних мінеральних поверхонь з навантаженням на стирання (пісковика, цегли, бетону) і тротуарної плитки як захисне просочення ФОБ-Ф7 глибокого проникнення. Проникність 1 шару, що не створює липкості, становить 7 мм. Засіб не змінює структуру і відтінок поверхні, не має запахів. Висихає досить швидко – через 8–10 годин після нанесення. Його дія зберігається протягом 15 років.

Ознайомитись з усіма перевагами, якими володіє водовідштовхувальний засіб ФОБ-Ф7 для бетону, ви зможете замовивши його за телефоном: ☎️(063)811-9000 або на сайті https://gidrofob.com.ua.