Висоли на тротуарній плитці та їх різновиди

Що потрібно знати про висоли?

Тротуарна плитка, розчин бетону та цегли легко вбирають воду під впливом опадів та високої вологості. При висиханні вода переміщається до поверхні. Випаровуючись, вона утворює сліди білого кольору – висоли. Спочатку вони просто псують естетичний вигляд поверхні. Однак згодом збільшуються у розмірах. Вони з’являються порожнини через утворення мікротріщин. А це призводить до руйнування поверхні.

Що таке висоли?

Це білі розлучення, що містять наліт солі, що викрисовивализовалась з води. Висоли утворюються при:

  • порушення виробничої технології – формування цегли та плит після випалу атмосферним, не пічним повітрям для економії електроенергії;
  • проведення будівельних робіт під час снігу чи дощу;
  • застосування протиморозних добавок та прискорювачів твердіння в цементно-піщаних сумішах та вапняно-кладкових розчинах.

Які бувають різновиди висолів?

Головні фактори, що визначають види висолів, – це основний хімічний компонент та матеріал поверхні.

У бетонній суміші вапняні відкладення утворюються внаслідок надлишку гідроксиду кальцію.

На будівельних виробах із цементу (на оштукатуреній, шпакльованій поверхні) — під впливом водорозчинних солей:

  • хлоридів;
  • карбонатів;
  • нітратів;
  • сульфатів.

У клінкері вони виникають під впливом сульфатів лугів.

Як прибрати висоли?

Не допустити виникнення всіх різновидів висолів простіше та дешевше, ніж їх усувати. Будівельні матеріали слід купувати виключно у перевірених виробників, які не порушують технології виготовлення.

Для запобігання розчиненню солей виготовляють склади-пластифікатори.

Також важливо, щоб кладка цегли була вчасно оштукатурена після повного висихання. Якщо оштукатурювати ще сирі стіни, то можуть утворитися висоли.

Якщо доводиться здійснювати будівельні роботи під час атмосферних опадів, потрібно запобігти намоканню та надмірному зволоженню кладки. Для цього необхідно захистити полімерними полотнами.

Деякі професійні будівельники по-старому довго замочують плитку або цеглу у воді. Також можуть застосовувати дуже рідкий розчин. І те, й інше сприяє появі на поверхні висолів. При виготовленні розчину кладки слід дотримуватися пропорцій, які виробник вказав в інструкції.

Ще один важливий момент – при проектуванні будинку чи доріг необхідно враховувати склад ґрунту та особливості клімату в регіоні.

Якщо незважаючи на всі проведені заходи, висоли все ж таки з’явилися, необхідно відразу ж їх видалити.

Багато будівельників помилково думають, що сольовий шар, що утворився, потрібно просто змити водою. Однак це лише посилить розчинення солей і вбирання їх у середину матеріалу.

Основні способи видалення висолів:

  1. Механічна чистка – білий наліт прибирають жорсткими щітками або насадкою дриля у формі щітки. Найзручніше це робити за допомогою піскоструминного апарату. Компресор нагнітає на забруднену поверхню потік повітря з піском і зчищає з неї не тільки сольові висоли, але й фарбу, мох, плісняву, кіптяву та залишки бетону. При здійсненні механічного чищення поверхонь слід ретельно дотримуватися техніки безпеки — працювати в окулярах і в масці;
  2. Застосування очисників:
  • розчин соляної кислоти із концентрацією 2–4%. Якщо висоли мають товстіший шар, то концентрацію кислоти в суміші можна підвищити до 6%. Однак оскільки кислотні випаровування негативно впливають на організм, то працювати з ними треба в масці;
  • побутові миючі засоби з додаванням води та 3 столових ложок оцту на відро;
    розчин мідного купоросу та води в пропорції 9:1. Мінус цього способу – поверхня набуває дивного блакитнуватого відтінку;
  • слаболужний розчин нашатирного спирту видаляє лише невеликі висоли;
    гідрофобний склад Fob-F7 для запобігання появі висолів.

Для фіксації отриманого результату та запобігання утворенню нових висолів слід застосовувати силіконові гідрофобізатори. Адже вони створюють захисну силіконову плівку. Вона не дозволяє рідині проникати всередину кладки. Така плівка проникає в глибину матеріалу на кілька сантиметрів, запобігає утворенню плісняви та грибка. Вона не заважає газообміну та циркуляції повітря, та забезпечує надійний захист поверхні від пошкодження протягом тривалого часу.

Подбайте про те, щоб висоли ніколи не виникали на тротуарній плитці. У цьому допоможе водовідштовхувальне просочування №1 в Україні – гідрофобізатор FOB-F7. Її можна придбати на сайті https://gidrofob.com.ua.