Що руйнує камінь?

У світі будівництва широко використовується як природний камінь, і штучний.

  • Природний камінь – це ракушняк, пісковик, вапняк та інші різновиди.
  • Штучний камінь – це загальна назва матеріалів, що імітують природний камінь.
Разновидности камня Разновидности натурального и искусственного камней
Різновиди натурального та штучного каміння

Дані матеріали схильні до багатьох руйнівних факторів навколишнього середовища. Без захисту термін їхньої служби буде досить недовгим.

Як це зробити і від яких саме факторів захистити ракушняк, пісковик та вапняк?

В даний час, провівши багато власних випробувань, ми сміливо можемо рекомендувати засіб для просочення цих матеріалів – гідрофобізатор FOB-F7, який запобігає впливу наступних факторів:

1. Вплив води

Вода сприяє хімічному, біологічному, фізико-біологічному руйнуванню природного каменю. Вона діє камінь незалежно від його розташування. Однак у випадку, коли камінь піддається впливу прямих опадів або ізольований від їх впливу.

Шляхи потрапляння води в камінь:

  • дощова вода;
  • сніг, град та туман;
  • через капіляри із ґрунту;
  • з розчинами кладок, у ремонтних або реставраційних роботах;
  • вода наноситься вітром на об’єкт у районі великих водойм (море, озеро, річка);
  • вода проникає в деякі камені через їх сорбційні властивості (гігроскопічність);
  • при конденсації водяної пари, що відбувається при змінній температурі та вологості.

Існує дуже багато причин для зволоження об’єктів. Тому дуже важко захистити їх від води. Під впливом води камені руйнуються через розчинення, набухання та вилуговування компонентів. Вода є одним із найуніверсальніших розчинників, навіть із дуже низькою здатністю розчиняти деякі мінерали. Завдяки частому та тривалому впливу, може призвести до утворення великих руйнувань.

Гідрофобне просочення FOB-F7 захистить ракушняк, піщаник і вапняк від вологи та води.

Средство для пропитки камня
Водовідштовхувальний засіб для просочення каменю FOB-F7

2. Гранульована дезінтеграція

Гранульована дезінтеграція – це розпад породи, який викликає будь-яких хімічних змін. Це включає в себе:

руйнування, спричинене інсоляцією або розширенням мінералів під впливом температури;
руйнування, спричинене розширенням води при заморожуванні;
механічна дія живих організмів на камені. Це опосередковано пов’язане з наявністю води та набуханням деяких глинистих мінералів під дією води.

При хімічному вивітрюванні руйнація пов’язані з зміною її хімічного складу. Перший з цих процесів або інсоляція обумовлений альтернативним нагріванням та охолодженням каменю. Коли сонячні промені довго нагріватимуть камінь, а потім різко піде злива – підвищується ризик утворення тріщин. Вони спричинені різним тепловим розширенням мінералів.

3. Мороз

Мороз – це процес повторного заморожування та розморожування води в поровому просторі. Цей вид впливу води на камінь відбувається в основному на початку весни та пізньої осені. І взимку, з частими коливаннями добових температур, коли вода замерзає та відтає у порах каменю.

Вплив морозу

Вплив морозу буде найбільш помітним на камені, що знаходиться з південного боку, через часті зміни температури. Протягом дня на камінь впливає сонце, вода тане. Вночі температура опускається нижче за нуль і замерзає. Вода збільшує обсяг затвердіння приблизно 9%. Збільшення обсягу викликає більший тиск на стінки пор. Тиск залежить від температури, якщо пори заповнені повністю рідиною. Нижче 0 ° C воно збільшується, зі зниженням температури.

Вода, що знаходиться в камені, може збільшувати свій об’єм при небезпеці замерзання без шкоди для каменю тоді, коли дуже дрібні пори, не пов’язані один з одним і не повністю заповнені водою. У цих умовах лід, що утворюється, може поступово заповнювати пори і не руйнувати камінь. Руйнівна дія льоду може призвести в камені до вибуху пори або розширення вузьких щілин.

Небезпека зими

Кожна зима є небезпечною, якщо камінь не захищений від впливу води. Це часто сягає значних руйнувань поверхні об’єктів. Руйнівно на камінь впливає вода при позитивних температурах, де відбувається саме вбирання, без процесу замерзання. Тиск водяної пари збільшується в капілярах, насичених водою після нагрівання води. Вона викликає тиск на стінки капілярів та руйнує матеріал. Компоненти каменю пом’якшуються і настає розпад каменю. Він стає більш пористим і, отже, сильніше схильний до утворення порожнин.

В основному, дія води проявляється на камені у вигляді смужок з кольором, що чітко відрізняється від решти фактури. Часто виникає вицвітання, камінь легко лущиться і лусочки, що падають, каменя розкривають порошкоподібні його частини, піддаючи її все більш сильному впливу води.

Як захистити камінь?

Щоб продовжити їх термін експлуатації, існує ефективний водовідштовхувальний засіб для просочення – гідрофобізатор FOB-F7, який має незвичайні якості. Гідрофобне просочення має властивість підвищувати теплоізоляційні властивості. Завдяки цій властивості створюється захисний шар від вологи, який дає можливість успішно ізолювати мікротріщини, що збільшує термін експлуатації будівлі. Потрапляючи на стіни, вода просто стікатиме вниз, не проникаючи всередину.

Гидрофобная пропитка для камня
Гидрофобная пропитка FOB-F7

Біологічні чинники

Біологічні чинники – вони однаково небезпечні каменю. Живі організми з’являються на поверхні каменю у присутності води. До організмів, що впливають на руйнування породи, належать: рослини, гриби та бактерії. Вони атакують лише вологий камінь.

Їхня дія заснована на руйнуванні породи механічно та хімічно:

  • Механічний вплив. Мохи та водорості мають кореневу систему, яка розташована у порах каменю. Коріння росте і розсаджує камінь.
  • Хімічний вплив. Здійснюється за допомогою органічних кислот, що виробляються тваринами та рослинами. Лишайники дуже часто зустрічаються на камені. Одним із продуктів метаболізму цих організмів є щавлева кислота. Вологе середовище, створене водоростями, є гарною основою для подальшого наростання лишайників та грибів. Гриби також можна зустріти на багатьох каменях. Пористість каменю забезпечує достатній доступ повітря та вологи для грибів.

Хімічні фактори

Хімічні чинники – за транспорт води у камені відповідає капілярне підтягування. У дрібнопористих скелях (з невеликими капілярами) вода підніметься більш високий рівень. У камені з великими порами (капілярами) – нижче. Вода також проникає углиб структури каменю на значну глибину.

Вплив солей та газів, що містяться у воді, на камінь

Сама вода не впливає так негативно на руйнування породи. А розчинені речовини, що містяться в ній, гази, сольові розчини проникають разом з нею вглиб каменю. Внаслідок цього дуже сильно руйнують його. Руйнівна дія вологи в камені залежить від води. Чим більше вона містить шкідливі хімічні речовини, переважно розчинні у воді солі, тим більше руйнування. Переміщаючись у пористий простір каменю, викликають різні зміни в мінеральному складі. Солі та інші сполуки потрапляючи у пористий простір разом із водою, руйнують камінь. Така руйнація набагато більша, ніж при замерзанні самої води в пористому просторі.

Руйнівна дія розчинених солей

Воно полягає в тому, що під час зволоження та висихання пісковика, ракушняка та вапняку утворюються гідрати та вторинні речовини. Їх обсяг перевищує первинний обсяг розчинених продуктів. Вони утворюються через біологічну та хімічну корозію каменю. А також через розкладання мінералів, в яких головну роль відіграє вода. Після випаровування води з поверхні каменю відбувається концентрація сольового розчину, пересипання та в заключній фазі кристалізація солі в зоні випаровування. Під час кристалізації солі можуть збільшувати обсяг. Такий процес пов’язаний із кристалізаційним тиском, який зростає з підвищенням.

Однією з найнебезпечніших солей, які можуть зустрічатися в камені, є сульфат натрію Na2SO4. Її об’єм збільшується приблизно в п’ять разів при переході від безводної форми до декагідрату. Походження розчинних солей у пісковиках може бути дуже різним.

Хлориди можуть потрапити в камінь двома способами:

  • Перший процес – перенесення з’єднань морським бризом і пов’язаний лише з регіональним процесом. Він вимагає безпосередньої близькості від кам’яного об’єкта з морем.
  • Другий процес, у якому хлориди потрапляють у пісковик, полягає у витягуванні вологи із субстрату разом із солями. Цей процес зазвичай проявляється у містах, де взимку великі тротуари міста посипаються сіллю.
FOB-F7 - защита от разрушительных свойств воды
FOB-F7 – захист від руйнівних властивостей води

Гідрофобне просочення FOB-F7 захистить не тільки від негативного впливу води та накопичення її в глибоких шарах натурального каменю (ракушняк, пісковик, вапняк), але ще й від грибка, плісняви, висолів, солей.

Купуйте водовідштовхувальний засіб на сайті https://gidrofob.com.ua та будьте спокійні за збереження вашого каменю.